Upprop för den fria scenkonsten!

upprop

Teaterförbundet, Teatercentrum och Danscentrum gör under våren en offensiv för den fria professionella scenkonsten. Den är idag en självklar del av det svenska kulturlivet och bidrar till en dynamisk, högklassig och varierande scenkonst. Samtidigt hotas dess framtid av urholkade anslag och en illa fungerande infrastruktur.

I anslutning till uppropet hålls också fem regionala seminarier där den fria scenkonstens framtid diskuteras med politiker, verksamma och andra aktörer.

– Det nuvarande offentliga stödet ligger inte i nivå med den fria professionella scenkonstens roll och betydelse. Vi vill därför bjuda in till en öppen dialog om dess framtid. En diskussion som ofrånkomligen handlar om pengar men också om den infrastruktur som den fria scenkonsten verkar inom, säger Anna Carlson, ordförande i Teaterförbundet.

– Trots att barn och ungas rätt till kultur är ett prioriterat mål på alla politiska nivåer ser vi en utveckling där skolorna köper färre scenkonstproduktioner. Alla elever ska ha rätt att få uppleva minst en föreställning per termin och hela modellen med Skapande Skola behöver ses över, säger Rolf S. Nielsen, ordförande i Teatercentrum.

– Att stärka arrangörsledet är en strategisk fråga. Idag är möjligheterna att ta del av professionell scenkonst ojämnt fördelat över landet, vilket är särskilt tydligt på dansområdet, säger Hellen Smitterberg, ordförande i Danscentrum.

Uppropet innehåller följande fem punkter:

• Fördubbla anslagen
• Tydliga kriterier
• Scenkonst till alla elever
• Stärk arrangörerna
• Stöd kulturskaparna


Mötesplatser för att diskutera den fria scenkonstens framtid:

Umeå: 10 maj kl 14, baren på Norrlandsoperan
Mötet sker i anslutning till scenkonstfestivalen MADE

Helsingborg: 15 maj kl 13, Konsertsalen i Dunkers
Mötet sker i anslutning till bibu.se

Göteborg: 16 maj kl 15, Folkteaterns foajé
Mötet sker i anslutning till Göteborgs dans- och teaterfestival

Stockholm: 26 maj kl 18, Teater Ettan på Stockholms Dramatiska Högskola,
Arrangeras i samarbete med Teaterförbundets regionråd i Stockholm.

Visby: 2 juli kl 13, TCO-parken, Strandgatan 1
Mötet sker under Almedalsveckan